Verhuizing naar Drents boerderijtje
Na de verhuizing naar Annen, naar een Drents boerderijtje met een inpandige schuur, waar maar liefst 3 eenden tegelijk in konden, kon het niet uitblijven. De handel lag op straat. En mijn vingers jeukten.
Maar eerst moest dat boerderijtje worden opgeknapt. Het betrof een oud (samen met nog een boerderijtje aan de Schoolstraat, waren dit de oudste nog bestaande huisjes in het dorp), eigenlijk uitgewoond arbeidershuis van de laatste arbeider van Meerten Dekker, de boer die ernaast woonde. Hoogenberg, zijn loonarbeider, was inmiddels invalide. Hij had een spierziekte en zat in een rolstoel. Hij woonde hier nog met zijn vrouw en een flink wat kinderen. Zij kregen een woningwetwoning en het boerderijtje zou worden afgebroken. Naar even later bleek was het bordje onbewoonbaar verklaard, al onderweg. Het kostte ons wel enige moeite om de boer en zijn vrouw ervan te overtuigen dat wij dit wilden huren voor een redelijke prijs, zonder dat hij er zelf ook maar iets aan hoefde te doen. De boer had geen haast met de sloop. Hij wilde over een jaar of 4 stoppen op de boerderij en op deze plek een nieuw huis neerzetten. En zijn zoon kwam dan op de boerderij. Zo ging dat toen. Afgesproken werd dat wij zelf met tweedehands bouwmaterialen de boel zouden opknappen en er, tegen een zeer lage huur in konden blijven wonen totdat ze wilden gaan bouwen.
De verwachting van ca. 4 jaar werd uiteindelijk 8 en intussen werd het huisje prachtig opgeknapt en hebben we daar al die tijd met plezier gewoond en gesleuteld aan diverse eenden en andere A-types. Die verbouwing slaagde mede zo goed dankzij de hulp van een clubje vrienden. Allemaal (bestel-)eendrijders. En door met hulp van hun auto’s, het overal vandaan, op de kop tikken van tweedehands bouwmaterialen, meestal overgebleven spullen van andere verbouwde huizen en boerderijen of van een deels afgebrande boerderij of van de restanten van een renovatie projekt van “het rode dorp”in Groningen, kon de restauratie beginnen. Bakstenen, balken, dakpannen, deur- en raamkozijnen, panlatten, vloerplanken, deuren t /m een complete gedraaide houten trap en ijzeren dakramen. Alles werd aangevoerd in of achter of boven op een besteleend. En daarna werd er weer gebikt, gemetseld, getimmerd, geschilderd enz. Het resultaat mocht er zijn.